Αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη δεν επιτρέπεται. Επιτρέπεται η κατανάλωση μπύρας χωρίς αλκοόλ ή ένα ποτήρι κρασί σε μια ιδιαίτερη περίσταση.
Καφές
Ιδανική θα ήταν αποφυγή της κατανάλωσης καφέ, παρολαυτά θεωρείται ασφαλής η κατανάλωση καφεΐνης μέχρι 200 mg την ημέρα (1 έως 2 ελαφριοί καφέδες). Η decafe επιλογή περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη αλλά θα πρέπει η επεξεργασία που έχει υποστεί ο καφές για την αφαίρεση της καφεΐνης να είναι φυσική (όχι με methylene chloride/DSM). Καφεΐνη περιέχουν σε μικρότερες ποσότητες και το τσάι και ορισμένα αναψυκτικά.
Κρέας
Το κρέας στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να καταναλώνεται καλά ψημένο.
Ψάρι
Η κατανάλωση ωμού ψαριού (σούσι, οστρακοειδή) πρέπει να αποφεύγεται λόγω κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων. Τα μεγάλα ψάρια (τόνος, σολομός, ξιφίας) φέρουν αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων γι’αυτό και δεν θα πρέπει να προτιμώνται.
Συκώτι
Να αποφεύγεται η κατανάλωσή του, ιδίως στο πρώτο τρίμηνο λόγω της υψηλής ποσότητας Βιταμίνης Α που περιέχει, καθώς μπορεί να δράσει τοξικά στο έμβρυο.
Αυγά
Τα αυγά θα πρέπει να καταναλώνονται καλά βρασμένα ή ψημένα, σε στερεή δηλαδή μορφή καθώς ενέχουν τον κίνδυνο σαλμονέλας.
Τυριά
Τα μαλάκα τυριά τύπου μπλε τυρί, ροκφόρ, μπρι, μπορούν εύκολα να αναπτύξουν μύκητες ενώ η κατανάλωση γάλατος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων από μη παστεριωμένο γάλα εγκυμονεί τον κίνδυνο μετάδοσης λιστέριας.
Φρούτα/λαχανικά
Το πολύ καλό πλύσιμο θα βοηθήσει να φύγουν τυχόν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και να περιορισθεί ο κίνδυνος μετάδοσης τοξοπλάσματος και σαλμονέλας.
Τα βιολογικά προϊόντα θα πρέπει να προτιμώνται.