Εκστρατεία της #WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) 2022 προάγουμε τον μητρικό θηλασμό "Εκπαιδευόμαστε και Υποστηρίζουμε"
Ο #WHO και η #UNICEF συνιστούν τον αποκλειστικό θηλασμό από την γέννηση μέχρι και τους 6 μήνες της ζωής. Από τους έξι μήνες και μετά, εισαγωγή στερεών τροφών και συνέχιση του θηλασμού συμπληρωματικά μέχρι τα 2 έτη ή και αργότερα. Επομένως, τι κάνεις σε περίπτωση που διαπιστώσεις νέα εγκυμοσύνη ενώ θηλάζεις?
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ:
Κατά τον θηλασμό
εκλύεται ωτοκίνη, ορμόνη που θα μπορούσε να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα, μόνο που στην αρχή της εγκυμοσύνης δεν επιδρά σημαντικά. Φυσικά αν μιλάμε για περίπτωση επαπειλούμενης κύησης (κολπική αιμόρροια, συσπάσεις, ανεπάρκεια τραχήλου) θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείς το γιατρό σου
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ
Κατά τον θηλασμό οι θρεπτικές ανάγκες είναι αυξημένες, οπότε θα πρέπει να προσλαμβάνεις με τη διατροφή ή και με τα συμπληρώματα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το θηλάζον παιδί και το κυοφορούμενο έμβρυο
ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ...
1 Κατά την εγκυμοσύνη οι θηλές γίνονται πιο ευαίσθητες και επώδυνες στον θηλασμό.
2 Κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης το γάλα μπορεί να λιγοστέψει και να αλλάξει σύσταση και γεύση, κάτι που μπορεί να μην αρέσει στο παιδί που θηλάζει!
Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα ¨Μπορώ να θηλάσω ενώ είμαι
έγκυος? '' φυσικά είναι ΝΑΙ
''Πόσο;'' Όσο μπορείς και θέλεις εσύ και το παιδί
Ακόμα και αν σταματήσεις για ένα μικρό διάστημα μπορείς μετά τον τοκετό να επαναθηλάσεις και με το νεογέννητο
𝓉𝒶𝓃𝓉𝓊𝓂 𝓃𝓊𝓇𝓈𝒾𝓃𝑔... γιατί όχι;
